Псалъэжь: Бысымыр хьэщIэм и IуэхутхьэбзащIэщ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Пыжь пызу пыту жыг.
ГушыIэ: ЦIыхухэр зэкъуэшщ, ауэ псори акъылкIэкъым.
Къуажыхь: АдакъэкIэ, пшагъуэхэплъ. (Мазэ ныкъуэ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Хьэкъурт / Мука из поджаренной кукурузы (хакурт)

Хьэкъурт, Мука из поджаренной кукурузы (хакурт)
ЗэраупщэфIыр
Нартыху гъэлыгъуар щIагъэпщри, мывэ щхьэлкIэ яхьэж, кхъузанэ щабэкIэ яухуэнщI. Абы щIэкIа хьэжыгъэрщ хьэкъуртыр. Ар гъущапIэм щыбгъэувмэ, куэдрэ зэкIуэкIыркъым. Хьэкъуртыр куэдрэ щылъын щхьэкIэ, нартыхур фIыуэ гъэлыгъуэн хуейщ, арыншамэ, абы псы къыхонэри зэкIэропщIэ, щIэхи зэIыхьэнущ. Хьэкъуртыр шхум хэлъуи, шэм хэкIутауи яшх. КъимыдэкIэ, фоупскIэ, фошыгъупскIэ зэхащIэри, IэшкIэ цIыкIуурэ ягъэтIылъ. Хьэкъуртыр нэхъ щашхыр нэщI мазэрщ. Абы махуэ псом псыи пхуигъалIэркъым икIи уигъэмэжалIэркъым.

Хьэкъурт, Мука из поджаренной кукурузы (хакурт)
Способ приготовления

Обжаренные зерна зрелой кукурузы провеивают, размалывают на мельнице и просеивают через сито. Полученную таким образом муку называют хакурт. Если зерна были хорошо обжарены, они могут долго храниться в сухом, хорошо проветриваемом помещении. Муку добавляют в кислое или обычное молоко. Кроме этого, ее замешива­ют с медом или сахарным сиропом и формуют в виде шариков. Хакурт с кислым молоком рекомендуется при головных болях. Хакурт часто едят во время уразы (мусульманского поста) на за­втрак, после него целый день не испытываешь ни голода, ни жажды.


Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из зерновых продуктов, ГъавэхэкI шхыныгъуэхэм я сэбэпынагъыр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 42

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: