Псалъэжь: Ныбэм илъри лъэрыгъым итри зэхуэдэщ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Набдзэ и бдзапцIэр егъэцIу.
ГушыIэ: Сэ жысIахэр си Iуэхужщ, ауэ уэ зыхэпхар сщIэкъым…
Къуажыхь: АдрыщIэ лэгъуп цIыкIу къыщовэ. (Лулэ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Хьэгулывэ хьэнтхъупс (япэ лIэужьыгъуэ) / Суп из перловой крупы (1-й способ)

  Хьэгулывэ хьэнтхъупс, Суп из перловой крупы
 Халъхьэхэр (зы цIыху Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Хьэгулывэу — г 40

Псыуэ — г 600

Шэ щIэмыхуу — г 400

Шатэпсу — г 40

Шыгъуу, джэдгыну — узыхуейм хуэдиз

Бжьын гъэлыбжьам:

Тхъууэ — г 20

Бжьыныщхьэ укъэбзауэ — г 20

Шыбжий сыр хьэжауэ — узыхуейм хуэдиз

  ФIыуэ лъэса хьэгулывэр псы къэкъуалъэм хакIутэри, тхъурымбэр къытрахыурэ зэ къытрагъэкъуалъэ. МафIэр щабэ ящIри, сыхьэтитIэ щы нэблагъэкIэ ягъавэ, щIэх-щIэхыурэ тхъурымбэр къытрахыурэ. Шыгъу хадзэри, Iув хъуху ягъавэ. ИтIэнэ зэIэщIэурэ шэ гъэпщта щIакIэ. Ягъавэ хьэзыр хъуху — дакъикъэ пщыкIутху-пщыкIухкIэ, шэр къимыкIын щхьэкIэ зэзэмызэ зэIэщIэурэ. Хьэзыр хъуа хьэнтхъупсыр пэшхьэкум къытрах, бжьын гъэлыбжьа традзэ, джэдгын хаудэри шыуаныщхьэр тепIэуэ дакъикъитху-хыкIэ щагъэт. Хьэнтхъупсыр зэIэщIэ, фалъэ иракIэ, абы шатэпс тракIэжри пщтыру ираф.

ЩIэкхъуэ е лэкъум дашх.

  Хьэгулывэ хьэнтхъупс, Суп из перловой крупы
Расход продуктов на 1 порцию:   Способ приготовления
Перловая крупа — 40 г

Вода — 600 г

Молоко цельное — 400 г

Сливки — 40 г

Соль — по вкусу

Для поджарки:

Топленое масло — 20 г

Репчатый лук очищенный — 20 г

Перец красный острый молотый, чабрец — по вкусу

  Перловую крупу перебирают, промывают теплой водой 5—6 раз, за­кладывают в кипящую воду, варят 2,5—3 часа, снимая пену. Затем солят и варят, пока не загустеет. После чего, помешивая, добавляют горячее молоко и варят до готовности 15—16 мин. Готовый суп за­правляют поджаркой из лука и перца красного, посыпают чабрецом, закрывают крышкой, дают отстояться 5—6 мин для улучшения вкуса и аромата.

При подаче суп перемешивают, разливают в глубокие тарелки, до­бавляют сливки. Едят с хлебом, лакумами.

Этот суп называют «пищей богов». Суп полезен при кишечных за­болеваниях.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 7

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: