Псалъэжь: Дэтхэнэ зы Iуэхутхьэбзэми бзыпхъэ иIэщ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Шыбжииплъ, псы плъыжьыбзэ.
ГушыIэ: Гъуэлъыжын хуейщ зэрыжаIэу, сыкъомэжэлIэж…
Къуажыхь: Уеплъмэ — гъуджэ, уеджэм —дэгу. (Мыл)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Хьэгулывэ хьэнтхъупс (етIуанэ лIэужьыгъуэ) / Суп из перловой крупы (2-й способ)

  Хьэгулывэ хьэнтхъупс, Суп из перловой крупы
 Халъхьэхэр (зы цIыху Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Хьэгулывэу — г 40

Псыуэ — г 1000

Псывэу е лэпсу — г 500

Шатэпсу — г 40

Шыгъуу, джэдгыну — узыхуейм хуэдиз

Бжьын гъэлыбжьам:

Тхъууэ — г 30

Бжьыныщхьэ укъэбзауэ — г 30

Шыбжий сыр ущэбауэ — узыхуейм хуэдиз

 

 

ФIыуэ лъэсар хьэгулывэр псы къэкъуалъэм хакIутэ зэIэщIэурэ. МафIэ щабэм тету сыхьэтрэ ныкъуэкIэ ягъавэ тхъурымбэр къытрахыурэ. Псыр щIэгъэжри, зэIэщIэурэ псывэ е лэпс щIэкIэ. Шыгъу хадзэ, мафIэр щабэ ящIри, шыуаныщхьэр тепIэуэ хьэзыр хъуху ягъавэ, тхъурымбэр къытрахыурэ. Хьэзыр хъуа хьэнтхъупсыр пэшхьэкум къытрах, бжьын гъэлыбжьа традзэ, джэдгын хаудэ, шыуаныщхьэр трапIэжри, дакъикъитху-хыкIэ щагъэтщ. Iэнэм щытрагъэувэнум и деж хьэнтхъупсыр зэIэщIэ, фалъэм иракIэри, шатэпс хакIэж. Ираф пщтыру. Дашх щIэкхъуэ, лэкъум.

  Хьэгулывэ хьэнтхъупс, Суп из перловой крупы
Расход продуктов на 1 порцию:   Способ приготовления
Перловая крупа — 40 г

Вода для первичной варки — 1000 г

Вода или бульон для

вторичной варки — 500 г

Сливки — 50 г

Соль — по вкусу

Для поджарки:

Топленое масло — 30 г

Репчатый лук очищенный — 30 г

Перец красный острый молотый, чабрец — по вкусу

 

Перловую крупу перебирают, промывают теплой водой 5—6 раз, закладывают в кипящую воду, и на слабом огне варят 1,5 часа, пере­мешивая и снимая пену. Отвар сливают, вновь заливают кипятком или бульоном, солят, уменьшают нагрев, закрывают крышкой, варят до готовности, периодически снимая пену. Готовый суп заправляют поджаркой из лука и красного перца, посыпают чабрецом, накрывают крышкой, дают отстояться 5—6 мин для улучшения вкуса и аромата.

Подают в горячем виде, полив сливками. Едят с хлебом, лакумами.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 8

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: