Псалъэжь: ЖамыIэ щыIэщи, ямыIуэтэж щыIэкъым.
ПсынщIэрыпсалъэ: Зазэ и зэзыр зэзэмызэ мэуз.
ГушыIэ: Интернетыр къызэрежьэрэ тхэр еджэм нэхъыбэ хъуащ
Къуажыхь: Вагъэр хужьщ, жылэр фIыцIэщ. (Тхылъ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Тыркум щыIэ адыгэхэм я мырамысэ / Мамалыга черкесов, проживающих в Турции

  Тыркум щыIэ адыгэхэм я мырамысэ_Мамалыга черкесов, проживающих в Турции
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Нартыху хьэжыгъэу — г 550

Псыуэ — г 120

Шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

  ТкIыбжь мыхъуу нартыху хьэжыгъэр куэдрэ щылъкъым. Тырку адыгэхэм ящIэращ: нартыху хьэжыгъэ ухуэнщIар пхъэбгъум пIащIэу тракIутэри дыгъэкIэ ягъэгъущ, гъуабжафэ къытеуэхукIэ. Апхуэдэу пщIымэ, нартыху хьэжыгъэр зэмыкIуэкIыу куэдрэ щылъщ.

Мырамысэр зэращГыращ: шыуаным псы щIыIэ иракъ, шыгъу хадзэри хьэкум трагъэувэ. Къэвэн щIимыдзэ щIыкIэ нартыху хьэжыгъэр хакIутэ икIи бэлагъкIэ зэIащIэурэ хьэзыр хъуху ягъажьэ. Хьэзыр хъуа мырамысэр шыуан джабэм къыкърыщэту, и теплъэкIи гъуатIафэу щытщ. Мыдрей мырамысэхэм ещхьу яшх хуабэуи щIыIэуи. Мыпхуэдэ мырамысэр жэщитI-махуитIкIэ зэIыхьэркъым.

  Тыркум щыIэ адыгэхэм я мырамысэ_Мамалыга черкесов, проживающих в Турции
Расход продуктов на 2 порции:   Способ приготовления

Вода — 550 г

Кукурузная мука сушеная — 120 г

Соль — по вкусу

 

 

Кукурузная мука не может долго храниться, так как быстро приоб­ретает горьковатый привкус. Адыги, проживающие в Турции, дела­ют так: просеянную кукурузную муку насыпают тонким слоем на деревянную доску и сушат на солнце, пока мука не пожелтеет. После такой процедуры мука может храниться долго. В горячую, но еще не закипевшую подсоленную воду засыпают кукурузную муку и, поме­шивая деревянной лопаткой, варят до выпаривания жидкости, затем жарят 5—6 мин до готовности. Готовая мамалыга отстает от стенок котла.

Едят ее, как и другие виды мамалыги, теплой — со сметаной, с сы­ром. Подают к жареным и отварным мясным блюдам, блюдам из птицы.

Мамалыга не портится в течение двух суток. В старину такую ма­малыгу подавали с медом и топленым маслом. Рекомендуется при малокровии, при заболевании туберкулезом.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из зерновых продуктов, ГъавэхэкI шхыныгъуэхэм я сэбэпынагъыр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 17

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: