Псалъэжь: Гъей нэхърэ пщей.
ПсынщIэрыпсалъэ: Тебэ фIыцIэм ху пцIынэ цIынэ иупцIащ.
ГушыIэ: Зэ къэзгъэпцIэфам иджыри хузэфIэкIынущ.
Къуажыхь: Ди хъурей лыгъуапцIэщ. (Къэб)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Щэ чыржын / Киржины из кукурузной муки с курдючными шкварками

  Щэ чыржын, Киржины из кукурузной муки с курдючными шкварками
 Халъхьэхэр (цIыхуищ Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Нартыху хьэжыгъэу — г 300

Гуэдз хьэжыгъэу — г 40

Псывэу — г 500

КIапэ жьахуэу — г 150

Тхъууэ е кIапэ дагъэу — г 30

Шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

  Нартыху хужь хьэжыгъэр тепщэчышхуэм иракIутэ, абы шыгъу тIэкIу зыхэлъ псывэ хакIэурэ бэлагъкIэ япщ. Бахъэ пщтырыр ягъакIуэ. Абы гуэдз хьэжыгъэ ираудурэ хущIынэр япщ, и щхьэр трапIэри, IэфI къыщIыхьэн щхьэкIэ сыхьэти 8-10-кIэ щIыIапIэм ягъэув. Хьэзыр хъуа хупцIынэм щэ гъэвэжахуэ ущэба хакIутэри фIыуэ хапщэж. а хупцIынэм къыхахыурэ чыржын яупIэпI и Iувагъыр см 3-3,5-рэ, и хьэлъагъыр г 180-200 хуэдиз хъууэрэ. ХущIынэр къыщыгуахкIэ, Iэхэр псы щIыIэм хащIэ. Апхуэдэурэ ищIа чыржынхэр тхъу е кIапэ дагъэ зыщыхуа тебэм иралъхьэ зэлъэмыIэсыщэурэ, и щхьэр трапIэжри, жьэгукIэ е хьэкулъэкIэ ягъажьэ, тхъуэплъ дахэ хъуху. Чыржын жьам дагъэ къьщIэжу, мэ дахэ къыхихыу, щабэу щытын хуейщ. Iэнэм пщтыру трагъэувэ. Шэ хуабэ гъусэ хуащI. Хуабжьу ерыскъы къэуатщ, зи тхьэмбыл узхэм я дежкIи сэбэпщ.


  Щэ чыржын, Киржины из кукурузной муки с курдючными шкварками
Расход продуктов на 2 порции:   Способ приготовления

Кукурузная мука — 300 г

Пшеничная мука — 40 г

Кипяток — 500 г

Шкварки — 150 г

Топленое масло или курдючный жир — 30 г

Соль — по вкусу

 

  Просеянную кукурузную муку насыпают в большую миску и, понем­ногу подливая подсоленный кипяток, замешивают тесто деревянной лопаткой. Затем, слегка остудив, подмешивают пшеничную муку и замешивают однородное тесто. Готовое тесто накрывают крышкой и выдерживают в прохладном месте 8—10 часов для созревания. По­сле этого в тесто добавляют толченые шкварки и снова тщательно вымешивают. Из готового теста лепят киржины толщиной 3—3,5 см, весом по 180—200 г, при этом руки часто смачивают холодной водой. Киржины выкладывают в смазанную маслом или жиром сковороду, накрывают крышкой и жарят с двух сторон на плите до готовности. Киржины можно печь также в духовом шкафу. Готовый киржин дол­жен быть мягким, пропитанным жиром, ароматным. 

На стол горячие киржины подают в тарелках, едят с теплым моло­ком. Киржины со шкварками — калорийное блюдо, рекомендуется при болезнях легких.

 

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из зерновых продуктов, ГъавэхэкI шхыныгъуэхэм я сэбэпынагъыр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 8

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: