Псалъэжь: Зи анэ зыхъуэжым имыхъуэжын щыIэкъым.
ПсынщIэрыпсалъэ: Лэныстэ-мастэ-къэбыстэ пIастэ.
ГушыIэ: Сылэжьэнщ жысIати, мыбыи Интернет щыIэщ…
Къуажыхь: Бгырыпхыбгъуэ, лIыбгъуэ кIэщI. (Чей)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

«Шэпнэси» хьэнтхъупс / Суп «Шапнаси»

  «Шэпнэси» хьэнтхъупс, Суп «Шапнаси»
 Халъхьэхэр (цIыхуих Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Псыуэ — г 500

Шэ къэшагъащIэу — г 2500

Хугуу — г 400

 

Шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

 

  Шэ къашагъащIэр яз, шыгуным псы щIыIэ тIэкIу иракIэ, абы шэ зар хакIэри, и щхьэр техауэ дакъикъитху-хыкIэ къагъавэ. Хугу лъэсар шэ къэкъуалъэм хакIутэри тхъурымбэр къытрахыурэ къагъавэ. ЩIимысыкIын щхьэкIэ, шыуаныщхьэри техауэ щытын, зэпымыууи чымчыркIэ зэIыщIэн хуейщ. Мис иджы хьэнтхъупсыр хьэзыр мэхъу щыжаIэм деж шыгъу хадзэ, тхъу нэхъ къыщIидзын щхьэкIэ. Хьэнтхъупсыр хьэзыр щыхъуам деж езыр гъуэжь дахэу, мэ гуакIуи къыхихыу щытщ. Зыри хамыкIэу пщтыру ираф.

  «Шэпнэси» хьэнтхъупс, Суп «Шапнаси»
Расход продуктов на 6 порций:   Способ приготовления
Вода — 500 г

Пшено — 50 г

Молоко парное — 2500 г

Пшено — 400 г

Соль — по вкусу

  Для приготовления супа парное молоко процеживают. В котел наливают немного холодной воды, чтобы молоко не подгорело. Затем вливают туда молоко, перемешивают, кипятят 5—6 мин, не накрывая крышкой. Закладывают подготовленное пшено, доводят до кипения, перемешивая и снимая пену (Суп перемешивают не деревянной лопаткой, а шумовкой, чтобы сохранить целостность зерен). Затем нагрев уменьшают и варят суп, периодически перемешивая, не накрывая крышкой. Незадолго до готовности, суп солят. Готовый суп желтый, как молозиво, с приятным запахом и выделившимися прослойками масла.
Подают в горячем виде без хлеба. Обычно такой суп готовят на завтрак. Особой популярностью блюдо пользуется у пожилых людей.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 19

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: