Псалъэжь: Дахэ псори дахэкъым.
ПсынщIэрыпсалъэ: Шыбжииплъ, псы плъыжьыбзэ.
ГушыIэ: Сэ жысIахэр си Iуэхужщ, ауэ уэ зыхэпхар сщIэкъым…
Къуажыхь: МыкIуэф, мыфий, алащэ, щэныбэ. (Мэкъу Iэтэ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

«Шэ хуабэ» хьэнтхъупс / Суп «теплое молоко»

  «Шэ-хуабэ»-хьэнтхъупс-Суп-«теплое-молоко»
 Халъхьэхэр (цIыхуитху Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр

Нартыху зэтеудауэ — г 200

Псыуэ — г 4000

Шэ къашагъащIэу — г 2000

Тхъууэ — г 200

Шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

 

Нартыху зэтеуда щIэгъэпщар псы хуабэпцЫэ щэ-плIэ ялъэс. Шыуаным ит псывэм зэIащIэурэ хакIутэ, тхъурымбэр къытрахыурэ зэ къытрагъэкъуалъэ. ИтIанэ мафIэр щабэ ящI, шыуаныщхьэр трапIэри, сыхьэтиплIэтхукIэ, тхъурымбэр къытрахыурэ, ныкъуэвэфI хъуху ягъавэ. а зэманым къриубыдэу псыр щIэвэщIэн хуейщ. ИтIанэ шэ хуабэр щIакIэ, шыгъу хадзэри зэIащIэурэ дакъикъэ 15-20-кIэ ягъавэ. Хьэзыр хъуа хьэнтхъупсыр пэшхьэкубгъум трагъэувэ шыуаныщхьэр тепIауэ. Iэнэм щытрагъэувэкIэ, хьэнтхъупсыр зэIащIэ, фалъэ куум иракIэ, тхъу гъэткIуа тракIэжри хуабэу яшх. Зыри дашхыркъым.

Пасэ зэманым гъунэгъу нысэм сабий игъуэтамэ, хьэблэ цIыхубзхэр зэхыхьэрти ехъуэхъурт. Абы хуахь хабзэт щэкI метр, хъыршынипщI, «шэ хуабэ» хьэнхъупс фалъэшхуэ и гъусэу. Пщтыру къракIа хьэнтхъупсыр нысащIэм и деж нахьэсыхукIэ, тIэкIу упщIыIурт. Аращ «шэ хуабэкIэ» щIеджэр. НысащIэр абы етIуанэ, ещанэ махуэхэм ирагъафэрт, быдзышэ нэхъыфIу иIэнущ жаIэрти.

  «Шэ-хуабэ»-хьэнтхъупс-Суп-«теплое-молоко»
Расход продуктов на 5 порций:   Способ приготовления
Толченая кукуруза — 200 г

Вода — 4000 г

Молоко парное — 2000 г

Топленое свежее масло — 200 г

Соль — по вкусу

 

Толченую кукурузу провеивают 2—3 раза, промывают теплой водой 3—4 раза, затем закладывают в кипящую воду, перемешивая, доводят до кипения, снимая пену. Нагрев уменьшают, варят, закрыв крышкой, в течение 4—5 часов, периодически снимая пену (за это время вода почти выпаривается). Затем кукурузу заливают горячим молоком, солят, варят, перемешивая, 15—20 мин. Котел снимают с огня и пере­ставляют на край плиты, накрыв крышкой.

Перед подачей суп перемешивают, наливают в глубокую тарелку, добавляют топленое масло. Едят в теплом виде без хлеба.

В старину, когда в семье рождался ребенок, все соседки приходи­ли к роженице поздравить и несли ей, по обычаю, 10 хичинов, 1 метр ткани и большую тарелку супа. По дороге суп немного остывал — от­сюда и название супа «Теплое молоко». Этот суп давали роженице на 2—3 день после родов — он способствует лактации и повышает каче­ство грудного молока.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 6

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: