Псалъэжь: Мэзpэ мазэххэрэ уи щэху щумыIуатэ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Лэныстэ-мастэ-къэбыстэ пIастэ.
ГушыIэ: ЦIыхухэр зэкъуэшщ, ауэ псори акъылкIэкъым.
Къуажыхь: Къан хъыджэбзитI зэлъэпагъщ. (Набдзэ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

ШатэкIэ гъэбэкхъа кIэртIофыщIэрэ джэдыщIэрэ / Картофель молодой, тушенный в сметане с молодой курицей

  ШатэкIэ гъэбэкхъа кIэртIофыщIэрэ джэдыщIэрэ, Картофель молодой, тушенный в сметане с молодой курицей
 Халъхьэхэр (зы цIыху Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр

КIэртIофыщIэ укъэбзауэ — г 530

Джэдылу — г 360

Тгъууэ — г 50

Шатэу — г 250

Бжьыныщхьэ укъэбзауэ — г 30

Псы щIыIэу — г 50

Джэдгын къудамэу — 3-4

  Джэдыр ягъэкъабзэри зэпкърах, псы щIыIэкIэ ятхьэщI, ягъэгъущ. КIэртIофыщIэр ягъэкъабзэ, псы щIыIэкIэ ятхьэщIри, пIащIэ цIыкIуурэ яупщIатэ. Тебэм тхъу иралъхьэри градуси 150-160-рэ хъуху къагъэплъ, абы джэдыл шыуар халъхьэ. ЗэрагъэдзэкIыурэ мафIэ инкIэ ягъажьэ тхъуэплъ дахэ хъухукIэ, итIанэ тебэм кърахри тепщэчым иралъхьэ. Ар зыхэлъа тхъур градуси 120-130-м нэсу ягъэупщIыIу, бжьын упщIэта халъхьэ, шыбжий сыр хьэжа хадзэри, зэIащIэурэ тхъуэплъ хъуху ягъэлыбжьэ. Бжьын гъэлыбжьар тебэм кърахри тепщэчым иралъхьэ. Тебэм къина тхъур къагъэплъ градуси 130-140 хъуху, кIэртIоф упщIэтар халъхьэ, шыгъу тракIутэ, и щхьэр трапIэжри, дакъикъи 2 хуэдизкIэ ягъажьэ. ИтIанэ кIэртIофым псы щIыIэ щIакIэри джэд гъэжьар, бжьын гъэлыбжьар и щхьэм тралъхьэ, шатэ щIакIэжри тебащхьэр тепIауэ мафIэ цIыкIум тету хьэзыр хъуху ягъажьэ. Хьэзыр хъуа нэужь мафIэм къытрахыж, джэдгын цIынэ къудамэ тралъхьэ, и щхьэр трапIэжри дакъикъи 5-6-кIэ щагъэт, IэфI къыщIыхьэн щхьэкIэ. Iэнэм щытрагъэувэкIэ джэдгын къудамэхэр къытрахыж. Iэнэм тепщэчым илъу трагъэувэ. Тебэм къина шатэпсри тракIэж. ПIастэ, мырамысэ хуабэ, щIакхъуэ дашх.

  ШатэкIэ гъэбэкхъа кIэртIофыщIэрэ джэдыщIэрэ, Картофель молодой, тушенный в сметане с молодой курицей
Расход продуктов на 1 порцию:   Способ приготовления

Картофель молодой очищенный — 530 г

Курица — 360 г

Масло топленое — 50 г

метана — 250 г

Лук репчатый очищенный — 30 г

Вода — 50 г

Листья молодого чабреца — 3—4 шт.

Соль, перец красный острый — по вкусу

 

  Блюдо обычно готовят весной.

Молодую курицу разделывают на порционные куски, моют в хо­лодной воде, солят и обсушивают. Картофель очищают, моют в хо­лодной воде и нарезают тонкими кружочками. В сковороду с разо­гретым до 150—160°С топленым маслом кладут подготовленные куски курицы. Жарят на сильном огне, переворачивая, пока мясо не покроется золотистой корочкой; затем куски курицы перекладывают в тарелку. В том же масле при температуре 120—130°С поджарива­ют нарезанный полукольцами лук, красный молотый острый перец. Поджарку тоже перекладывают в тарелку, а на ту же сковороду при температуре масла 130—140“С выкладывают нарезанный картофель, солят и, накрыв крышкой, жарят 2 мин. Затем в картофель подливают холодную воду, выкладывают на него жареную курицу, посыпают поджаренным луком, заливают сметаной и, накрыв крышкой, тушат на медленном огне до готовности. Готовое блюдо снимают с плиты, содержимое сковороды обкладывают листьями чабреца и, накрыв крышкой, дают настояться 5—6 мин для улучшения вкуса и аромата.

При подаче на стол листья чабреца выбирают, мясо с картофе­лем кладут в тарелки, подливают выделившимся соком и сметаной, оставшейся в сковороде.

Едят в горячем виде с пастой, хлебом, мамалыгой.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из овощей, ХадэхэкI ерыскъыгъуэхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 6

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: