Псалъэжь: ХьэщIэр хущхьэрей хъумэ, гъашхи гъэгъуэлъыж.
ПсынщIэрыпсалъэ: Пыжь пызу пыту жыг.
ГушыIэ: Зэ къэзгъэпцIэфам иджыри хузэфIэкIынущ.
Къуажыхь: Быныр зыгъэгуфIэ, мафIэр зыгъэункIыфI. (Тебэ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Нартыху хужь пIастэ / Паста из белой кукурузы

  Нартыху хужь пIастэ, Паста из белой кукурузы
 Халъхьэхэр (зы цIыху Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Нартыху зэтеуда щIэгъэпщауэ — г 135

Псыуэ — г 500

Нартыху хьэжыгъэу — г 65

  Нартыху пIастапхъэ зэтеудар кхъузанэ щабэкIэ яухуэнщI, къина пхъашэр тIэу-щэ щIэгъэпщ кхъапIэ къыхэмынэуи, псы хуабэкIэ тхуэ- хэ ялъэс. ПIастапхъэ лъэсар псы къэкъуалъэм хакIутэ, зэIащIэурэ тIэкIурэ къагъэкъуалъэ, къыдрихьеяхэр чымчыркIэ къытрах.

МафIэр цIыкIу ящIри, сыхьэт нэблагъэкIэ бэлагъкIэ зэIащIэурэ,

Iув тIатIэ хъуху ягъавэ. ЗэIащIэурэ нартыху хьэжыгъэ ухуэнщIар хаудэ, мафIэр нэхъ ин ящIри, дакъикъэ 20-30-кIэ бэлагъкIэ япщурэ ягъажьэ. Хьэзыр хъуа пIастэр шыуан джабэм кIэрымыпщIэу щытын хуейщ. ПIастэ жьар зэрышцтыру, псы щIыIэ тIэкIу зыщыхуа Iэнэм тралъхьэри, Iэхэр псыф ящIурэ см 8-10 и лъагагъыу яубэ, итIанэ ягъэупщIыIу. ПIастэр Iэнэм щытрагъэувэнум деж пIастэ щхьэфэр трагъэжри бзыгъэурэ яупщIатэ. Дашх лы, гъэшхэкI шхыныгъуэхэм.

  Нартыху хужь пIастэ, Паста из белой кукурузы
Расход продуктов на 1 порцию:   Способ приготовления

Провеянная толченая кукуруза — 135 г

Вода — 500 г

Кукурузная мука (для подсыпки) — 65 г

 

  В просеянную кукурузную муку, помешивая деревянной лопаткой, добавляют подсоленную горячую воду, слегка охлаждают, добавляют пшеничную муку и замешивают крутое тесто. Затем тесто накрывают крышкой и ставят в прохладное место на 6—8 часов для созревания. Смачивая руки холодной водой, из готового теста делают круглые лепешки диаметром 8—10 см. Подготовленные лепешки закладыва­ют в кипящую подсоленную воду на 5—6 мин, после чего вынимают шумовкой, обсушивают, чтобы при обжаривании к лепешкам не прилипали древесные угли. Затем на костре или в камине разгребают горячие угли, кладут килиш в один ряд и жарят, переворачивая, до готовности, до образования золотистой корочки.

Подают килиш с молоком, кислым молоком, сметаной, сыром, кал­мыцким чаем.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из зерновых продуктов, ГъавэхэкI шхыныгъуэхэм я сэбэпынагъыр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 11

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: