Псалъэжь: Псалъэ дахэм гуауэр пщегъэгъупщэ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Тебэ фIыцIэм ху пцIынэ цIынэ иупцIащ.
ГушыIэ: Псы емыжэхым, бдзэжьейр къыхэпхынукъым.
Къуажыхь: НэкIущхьэплъ-плъыжьыбзэ. (Шыбжий)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Нартыху гъэва / Кукуруза отварная

  Нартыху гъэва, Кукуруза отварная
 Халъхьэхэр:   ЗэраупщэфIыр
 

Нартыху цIынэ тхъауэ — г 1550

Псыуэ — г 1500

 

  Нартыху нэхъ цIынэхэр къыхащыпыкI, ятхъ, щхьэцыр трах. Ахэр зэтелъу шыуаным иралъхьэ, и щIыIум нартыху тхъафэр Iуву тралъхьэ, нартыхур щIимыгъэнапэу псы щIакIэ, и щхьэр трапIэри, хьэзыр хъуху ягъавэ. МафIэм къытрахыж, тхъафэр къытрах, псыр щIагъэжри нартыхур тепщэчым иралъхьэ. МыупщIыIу щIыкIэ шыгъу щахуэ. Пщтыру яшх.
Нартыху гъэвар зи тхьэмщIыгъу, жьэжьей узхэм я дежкIэ сэбэпышхуэщ, абы кIэтIийхэр егъэкъабзэ. Нартыху щагъавэкIэ шыгъу хэзыдзэ щыIэщ. Ар тэмэмкъым: абы нартыхур вэгъуей ещI, хьэдзэхэр зэрегъалъэ, IэфIи хъуркъым.

  Нартыху гъэва, Кукуруза отварная
Расход продуктов:   Способ приготовления

Очищенная молодая кукуруза — 1550 г

Вода — 1500 г

 

Очищенные початки кукурузы молочной спелости кладут в котел, заливают до половины холодной водой, покрывают кукурузными листьями, плотно закрывают крышкой и варят до готовности при слабом кипении. Затем воду сливают, горячую кукурузу, натерев со¬лью, подают на стол.
Отварная кукуруза полезна при болезнях печени и почек, помимо этого кукуруза хорошо очищает кишечник.

 

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из зерновых продуктов, ГъавэхэкI шхыныгъуэхэм я сэбэпынагъыр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 16

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: