Псалъэжь: Щхьэзакъуэ насып умылъыхъуэ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Тебэ фIыцIэм ху пцIынэ цIынэ иупцIащ.
ГушыIэ: Тыншу упсэуныр Iейуэ гугъущ.
Къуажыхь: Ди хъурей лыгъуапцIэщ. (Къэб)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Нартыху чыржын / Киржины из кукурузной муки

  Нартыху чыржын, Киржины из кукурузной муки
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Нартыху хьэжыгъэу — г 236

Псы къэкъуалъэу — г 400

Шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

Гуэдз хьэжыгъэу — г 30

Тхъууэ е кIапэ дагъэу — г 30

  Нартыху хужь хьэжыгъэр кхъузанэкIэ яухуэнщIри, тепщэчышхуэм иракIутэ, абы шыгъу тIэкIу зыхэлъ псывэ хакIэурэ 6элагъкIэ япщ. Бахъэ пщтырыр кIуэн щхьэкIэ и щхьэр тепIауэ дакъикъи 10-15-кIэ щагъэтщ. ИтIанэ абы гуэдз хьэжыгъэ ухуэнщIа фIыуэ щIапщэри, IэфI къыпДыхьэн щхьэкIэ сыхьэти 8-10-кIэ и щхьэр тепIауэ щIыIапIэм щагъэув. ЩIымахуэм хупцIынэр щапщыр пщыхьэщхьэрщ, чыржыныр щагъажьэр пщэдджыжьырщ. Хьэзыр хъуа хупцIынэр г 150 хъууэ, см 2 и Iувагъыу къыхахыурэ хъурейуэ яупIэпI. Ар тхъу е дагъэ зыщыхуа тебэ къэплъам иралъхьэ зы сатырэу, и щхьэр тепIауэ дакъикъэ 12-13-кIэ ягъажьэ. АдэкIэ мафIэр цIыкIу ящI, чыржыныр зэрагъэдзэкIри, и щхьэр тепIауэ аргуэру дакъикъи 7-8-кIэ ягъажьэ. Чыржын жьам и щхьэр тхъуэплъ дахэщ. Ар тебэм кърахыжри тепщэчым иралъхьэ, нэхъ щабэ хъун щхьэкIэ щIауфэри щагъэтщ. Чыржыныр хуабэуи щIыIэуи яшх. Абы шэ, шатэ, шху, къалмыкъ шей драф.


  Нартыху чыржын, Киржины из кукурузной муки
Расход продуктов на 2 порции:   Способ приготовления

Кукурузная мука — 236 г

Кипяток — 400 г

Соль — по вкусу

Пшеничная мука — 30 г

Топленое масло или курдючный жир для смазки сковороды — 30 г

 

  Муку из белой кукурузы просеивают через мелкое сито и замешива­ют крутым подсоленным кипятком в большой эмалированной по­суде. Накрывают тесто, дают постоять 10—15 мин, пока оно слегка не охладится. Потом подмешивают пшеничную муку, накрывают сал­феткой или крышкой и ставят в прохладное место на 8—10 часов для созревания. Зимой тесто обычно замешивают вечером, а киржины жарят с утра. Из готового теста формуют круглые лепешки толщи­ной 2 см, весом по 150 г. Лепешки кладут на раскаленную сковороду, предварительно смазанную жиром или маслом, жарят на среднем огне 10—13 мин. Затем переворачивают и дожаривают до готовности в течение 7—8 мин под закрытой крышкой. Киржины перекладывают в тарелки, ненадолго накрывают салфеткой, чтобы лепешки стали мягкими.

Подают горячими или холодными — со сметаной, молоком, кис­лым молоком или калмыцким чаем.

 

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из зерновых продуктов, ГъавэхэкI шхыныгъуэхэм я сэбэпынагъыр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 48

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: