Псалъэжь: Зи бын гуэIущIэу зыгъасэм и нэпскIэ епшыныж.
ПсынщIэрыпсалъэ: Зазэ и зэзыр зэзэмызэ мэуз.
ГушыIэ: Тыншу упсэуныр Iейуэ гугъущ.
Къуажыхь: КIей лъздакъэху, Iэрыху дыщэкI. (Фоч)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Лэпс зэщIэт, мэлыл, хъынкIэл хэлъу / Суп из баранины с домашней лапшой

  Лэпс зэщIэт, мэлыл, хъынкIэл хэлъу_Суп из баранины с домашней лапшой
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр

Къупщхьэ зыхэмылъ мэлылу — г 200

Лыр зэрагъэвэну псыуэ — г 800

Бжьыныщхьэ укъэбзауэ — г 40

Бжьыныху укъэбзауэ — г 15

Шыбжий сыр мыхьэжауэ, шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

 

ХъынккIэлым халъхьэхэр:

Хьэжыгъэу — г 170

ДжэдыкIэу — г 20 (джэдыкIэ ныкъуэ)

Шыгъуу, псыуэ — узыхуейм хуэдиз

(ХъынкIэлыр зэращIым щеплъ «Тхьэвым къыхащIыкI шхыныгъуэхэр» Iыхьэм)

  Мы хьэнтхъупсыр къызыхащIыкIыр мэлыл пшэрщ. Абы щхьэкIэ мэлылыр яупщIатэ, хъынкIэлым ещхьу хуэкIыхь цIыкIурэ, хьэлъагъыр г 15-20 хъууэрэ. Псы щIыIэкIэ ятхьэщI, шыуаным иралъхьэ, псы щIыIэ щIакIэри, мафIэ иным тету зэ къытрагъэкъуалъэ, тхъурымбэр къытрахыурэ. ИтГанэ мафIэр щабэ ящI, шыгъу тIэкIу хадзэ, шыуаныщхьэр трапIэри ягъавэ зы сыхьэт- сыхьэтрэ ныкъуэрэ хуэдизкIэ, зэзэмызэ тхъурымбэр къытрахыурэ. ИтIанэ зэIащIэурэ хьэзыр ящIа хъынкIэлыр абы халъхьэ. МафIэр ину ягъавэ дакъикъэ пщыкIутху-пщыкIухкIэ. Халъхьэ бжьын упщIэта, цIыкIуурэ упщIэта шыбжий, шыуаныщхьэр трапIэри дакъикъитху-хыкIэ ягъавэ. Хьэзыр хъуа хьэнтхъупсым бжьыныху убар халъхьэ, зэIащIэ, шыуаныщхьэр трапIэри зэ къытрагъэкъуалъэ. Пэшхьэкум къытрахыжри и щхьэр тепIауэ дакъикъи 5-6-кIэ щагъэт нэхъ зэхэшыпсыхьын, мэ гуакIуэ къищтэн щхьэкIэ. Пщтыру яшх, щIакхъуэ и гъусэу. Щакхъуэ дэзымышхи щыIэщ.


  Лэпс зэщIэт, мэлыл, хъынкIэл хэлъу_Суп из баранины с домашней лапшой
Расход продуктов на 2 порции:   Способ приготовления
 

 

 

Баранина без костей — 200 г

Вода — 800 г

Репчатый лук очищенный — 40 г

Чеснок очищенный — 15 г

Острый стручковый перец, соль — по вкусу

Расход продуктов для домашней лапши:

Мука пшеничная — 170 г

Яйцо — 20 г (половина)

Соль, вода — по потребности

 

  Обычно этот суп готовят из жирной баранины. Мясо нарезают брусочками весом по 15—20 г и промывают холодной водой. Закла­дывают в котел, заливают холодной водой, на сильном огне доводят до кипения, снимая пену. Добавляют немного соли, нагрев уменьша­ют, закрывают крышкой и варят 1—1,5 часа, периодически снимая пену. Затём закладывают домашнюю лапшу и, перемешивая, варят 15—16 мин. Добавляют нарезанный полукольцами репчатый лук, на­резанный соломкой перец, перемешивают, варят 5—6 мин под закры­той крышкой. В готовый суп добавляют толченый чеснок, перемеши­вают, закрывают крышкой, доводят до кипения, снимают с плиты, дают отстояться под закрытой крышкой 5—6 мин — для улучшения вкуса и аромата.

Подают в горячем виде — можно с хлебом.

Приготовление домашней лапши смотрите в разделе «Изделия из теста».

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 14

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: