ПсынщIэрыпсалъэ: Жамыбгъэ бгъэгу хужь мэжьэгъуашхэ.
Псалъэжь: Бажэм я бажагъэр япэ итщ.
ГушыIэ: Псы емыжэхым, бдзэжьейр къыхэпхынукъым.
Къуажыхь: Ептмэ, къозыт, къуитмэ, берычэт. (Жэм)

УздэщыIэр

Лэпс зэщIэт, мэлыл хэлъу (япэ лIэужьыгъуэ) / Суп-бульон из баранины (1-й способ)

  Лэпс зэщIэт, мэлыл хэлъу (япэ лIэужьыгъуэ)
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):    ЗэраупщэфIыр
  • Мэлылу — г 600
  • Лыр зэрагъэвэну псыуэ — г 1200
  • Губгъэпхъыу — тхьэмпитху
  • Бжьыныхуу е къэлэру — г 50
  • Шыгъуу, шыбжий сыру — узыхуейм хуэдиз
  Мэлылыр зэпаупщI е зэпауд Iыхьэ цIыкIуурэ, г 50-60 хъууэ, псы щIыIэкIэ ятхьэщI, шыуаным иралъхьэ, псы щIыIэ щIакIэри зэ къытрагъэкъуалъэ, тхъурымбэр къытрахыурэ. МафIэр цIыкIу ящI, шыуаныщхьэр трапIэри тхъурымбэр къытрахыурэ, лыр ныкъуэвэфI хъуху ягъавэ. Абы халъхьэ губгъуэпхъ, бжьыныху е къэлэр-шыгъу, шыбжий сыр. Шыуаныщхьэр трапIэри, лыр ягъавэ дакъикъитху- хыкIэ. Шыуаныщхьэр трапIэжри, хьэзыр хъуху ягъавэ. ЗэрызэщIэту фалъэ куукIэ Iэнэм трагъэувэ. Пщтыру ираф. ПIастэ, щIакхъуэ, чыржын, хьэлIамэ дашх.

  Лэпс зэщIэт, мэлыл хэлъу (япэ лIэужьыгъуэ)
Расход продуктов на 2 порции:    Способ приготовления
  • Баранина — 600 г
  • Вода для варки мяса — 1200 г
  • Тмин — 5 листьев
  • Чеснок или черемша — 50 г
  • Соль, перец красный острый молотый — по вкусу
  Баранину нарезают или рубят кусками весом по 250—300 г, промы­вают холодной водой, закладывают в котел с холодной водой, быстро доводят до кипения, снимая пену шумовкой. Затем нагрев уменьша­ют, накрывают крышкой, варят до полуготовности, периодически снимая пену. Затем добавляют тмин, толченый с солью и перцем чеснок (половину по норме), перемешивают, закрывают крышкой и варят без кипения до готовности, периодически снимая пену. Котел снимают с огня, ставят на борт плиты и дают настояться под закры­той крышкой 5—6 мин для улучшения вкуса и аромата. Отварное мясо вынимают из бульона, перекладывают в глубокую тарелку, по­ливают чесночным соусом, приготовленном на горячем бульоне.

Баранину едят в горячем виде с холодной пастой. Запивают горячим процеженным бульоном.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ Ctrl+Enter.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Иужьрейхэр

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 50

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: