Псалъэжь: Бэлэрыгъыр бэлэрыгъауэ хуозэ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Зазэ и зэзыр зэзэмызэ мэуз.
ГушыIэ: Махуэ ещанэ хъуауэ сынэжьэну сыхуейкъым.
Къуажыхь: Ди гуэн цIыкIу лы изщ. (Iэпхъуалъэ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Лэпс зэщIэт, мэлыл хэлъу (етIуанэ лIэужьыгъуэ) / Суп-бульон из баранины (2-й способ)

  Лэпс зэщIэт, мэлыл хэлъу (етIуанэ лIэужьыгъуэ)
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):    ЗэраупщэфIыр
  • Мэлылу — г 600
  • Лыр зэрагъэвэну псыуэ — г 1200
  • Пхъы укъэбзауэ — г 100
  • Бжьыныхуу — г 40
  • Шыгъуу, шыбжийуэ, джэдгыну — узыхуейм хуэдиз
  Мэлылыр зэпаупщI е зэпауд тыкъыр цIыкIуурэ, г 30-40 и хьэлъагъыурэ. Псы щIыIэкIэ ятхьэщIри шыуаным иралъхьэ, псы щIыIэ щIакIэ, зэ зэIащIэри мафIэ иным тету къытрагъэкъуалъэ, тхъурымбэр къытрахыурэ. ИтIанэ мафIэр щабэ ящIри, шыуаныщхьэр тепIауэ лыр ныкъуэвэфI хъуху ягъавэ тхъурымбэр къытрахыурэ. Абы халъхьэ щимэ цIыкIуурэ упщIэта, пхъы укъэбза, бжьыныху-шыгъу шыбжий хэлъу, зэIащIэ. Шыуаныщхьэр трапIэж, мафIэр цIыкIу ящIри, ягъавэ хьэзыр хъуху. Шыуаныр пэшхьэкум къытрах, джэдгын хагъэщащэ шыуаныщхьэр трапIэри дакъикъитху- хыкIэ щагъэт, нэхъ мэ дахэ къищтэн щхьэкIэ. Iэнэм щытрагъэувэкIэ, лэпсри лыри зэрызэщIэлъу фалъэ куум иракIэ. Ираф пщтыру, пIастэ щIыIэ дашх.

  Лэпс зэщIэт, мэлыл хэлъу (етIуанэ лIэужьыгъуэ)
Расход продуктов на 2 порции:    Способ приготовления
  • Баранина — 600 г
  • Вода для варки мяса — 1200 г
  • Морковь очищенная — 100 г
  • Чеснок очищенный — 40 г
  • Соль, перец, чабрец — по вкусу
  Баранину нарезают или рубят кусками весом по 50—60 г, промывают холодной водой, закладывают в котел с холодной водой, быстро до­водят до кипения, снимая пену шумовкой. Затем нагрев уменьшают, накрывают крышкой, варят мясо до полуготовности, периодически снимая пену. Затем добавляют морковь, нарезанную мелкими куби­ками, толченый с солью и перцем чеснок, перемешивают, накрывают крышкой, варят при слабом кипении до готовности, периодически снимая пену. Котел снимают с огня, ставят на край плиты, посыпа­ют суп чабрецом, и дают настояться, накрыв крышкой, 4—5 мин для улучшения вкуса и аромата. Перед подачей суп-бульон перемешивают.

Подают в горячем виде в тарелках. Отдельно подают холодную па­сту, хатламу, киржины или хлеб.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 20

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: