ПсынщIэрыпсалъэ: Жамыбгъэ бгъэгу хужь мэжьэгъуашхэ.
Псалъэжь: Адыгэм хьэщIэ и щIасэщ.
ГушыIэ: Улэжьэну ухуей, гъуэлъ - ухуеижынукъым.
Къуажыхь: Хьэжыгъэ нэкIу, дэпкъ екIуэж. (Кхъузанэ)

УздэщыIэр

Лэпс зэщIэт, мэлыл, кIэртIоф, хугу хэлъу / Суп из баранины с картофелем и пшеном

  Лэпс зэщIэт, мэлыл хэлъу (ещанэ лIэужьыгъуэ)
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Мэлылу — г 300

Лыр зэрагъэвэну псыуэ — г 800

КIэртIоф укъэбзауэ — г 60

Хугуу — г 40

Шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

Бжьын гъэлыбжьам:

Тхъууэ е щэ дагъэу — г 20

Бжьыныщхьэ укъэбзауэ — г 20

Шыбжийуэ, джэдгыну — узыхуейм хуэдиз

 

Абы щхьэкIэ нэхъ къащтэр мэлым и дзажэращ. Дзажэр зэпауд г 50-60 хъууэ. Псы щIыIэкIэ ятхьэщI, шыуаным иралъхьэри псы щIыIэ щIакIэ. МафIэр ину блэуэ зэ къытрагъэкъуалъэ, тхъурымбэр къытрахыурэ. МафIэр цIыкIуу ирашэхри, шыуаныщхьэр тепIауэ ныкъуэвэфI хъуху ягъавэ, тхъурымбэр къытрахыурэ. ИтIанэ абы шыгъу хадзэ, щимэурэ упщIэта кIэртIоф укъэбза халъхьэ, шыуаныщхьэр трапIэри, зэ къытрагъэкъуалъэ мафIэ иным тету. МафIэр щабэ ящI, шыуаныщхьэр трапIэри къагъавэ дакъикъипщIэ пщыкIутхукIэ. ЗэIащIэурэ абы хуту лъэса хакIутэ, шыуаныщхьэр трапIэри мафIэ щабэм тету хьэзыр хъуху ягъавэ, тхъурымбэр къытрахыурэ. Хьэнтхъупсыр пэшхьэкум къытрах, бжьын гъэлыбжьа традзэ, джэдгын траудэри шыуаныщхьэр тепIауэ дакъикъитху-хыкIэ щагъэт, нэхъ IэфI хъун, зэхэшыпсыхьын щхьэкIэ. Пщтыру ираф, щIакхъуэ е чыржын и гъусэу.


  Лэпс зэщIэт, мэлыл хэлъу (ещанэ лIэужьыгъуэ)
Расход продуктов на 2 порции:   Способ приготовления
Мясо баранье — 300 г

Вода — 800 г

Картофель очищенный — 60 г

Пшено — 40 г

Соль — по вкусу

Для поджарки:

Топленое масло или бараний жир — 20 г

Репчатый лук очищенный — 20 г

Перец, чабрец — по вкусу

 

 

  Баранину из реберных частей рубят кусками по 50—60 г, промывают холодной водой и закладывают в котел с холодной водой, доводят до кипения, снимая пену. Нагрев уменьшают, закрывают крышкой и варят мясо до полуготовности, периодически снимая пену. Затем солят, добавляют нарезанный кубиками или дольками картофель, до­водят до кипения, накрывают крышкой и варят при слабом кипении 10—15 мин. После этого перемешивая, закладывают подготовленное пшено, варят под закрытой крышкой до готовности, периодически снимая пену.

Готовый суп снимают с плиты, заправляют поджаркой из лука, посыпают чабрецом и дают отстояться 5—6 мин (под крышкой) для улучшения вкуса и аромата. При подаче суп перемешивают.

Подают в горячем виде с хлебом, киржинами.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ Ctrl+Enter.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Иужьрейхэр

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 13

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: