Псалъэжь: Дыгъушхуэри дыгъущ, дыгъy цIыкIури дыгъущ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Зазэ и зэзыр зэзэмызэ мэуз.
ГушыIэ: Си нэм езгъэплъати, азбукэр зэзгъэщIэну къызжаIащ.
Къуажыхь: Дарий мэз шыбзыбэ щIаху. (Ужьгъэ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Лэпс зэщIэт, мэлыл гъэгъупцIа, нартыху цIывынэ хэлъу / Суп из вяленой баранины с кукурузной цивиной (клецками)

  Лэпс зэщIэт, мэлыл гъэгъупцIа, нартыху цIывынэ хэлъу_Суп из вяленой баранины с кукурузной цивиной (клецками)
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Мэлыл гъэгъупцIауэ — г 200

Лыр зэрагъэвэну псыуэ — г 1000

Нартыху цIывынэм халъхьэхэр:

Нартыху хьэжыгъэу — г 100

Гуэдз хьэжыгъэу — г 20

Шыгъуу, псыуэ — узыхуейм хуэдиз

Бжьыныху шыпсым:

Бжьыныху укъэбзауэ — г 20

Лэпсу- г 100

Шыгъуу, шыбжийуэ — узыхуейм хуэдиз

 

   

Лы гъэгъупцIар яупщIатэ г 25-30 хъуурэ, псы хуабэкIэ ятхьэщI, шыуаным иралъхьэри псы щIыIэ щIакIэ. МафIэ иным тету зэ къытрагъэкъуалъэ, тхъурымбэр къытрахыурэ. МафIэр цIыкIу ящI, шыуаныщхьэр трапТэри хьэзыр хъуху ягъавэ, тхъурымбэр зэзэмызэ къытрахыурэ. Лы вар лэпсым къыхахри хьэкъущыкъу гуэрым иралъхьэ, лэпс тIэкIу щIакIэри и щхьэр тепIауэ пэшхьэкубгъум трагъэтщ. Лэпсыр яз, шыуан къабзэм иракIэжри зэ къытрагъэкъуалъэ. Абы нартыху хьэлIамэ цIывынэ халъхьэри зэIащIэурэ хьэзыр хъуху ягъавэ. Хьэзыр хъуа цIывынэр лэпсым и щхьэм къыдокIуеиж. Iэнэм щытрагъэувэкIэ, фалъэ куум лы гъэва тыкъыр цIыкIухэр иракIутэ, и щхьэм хьэлIамэ цIывынэ пщтырыр тракIутэри лэпскIэ щIа бжьыныху шыпс щIакIэ. Ар псори зэIащIэж. Пщтыру яшх. Зыри дашхыркъым. ЦIывынэр зэрагъэхьэзырым щеплъ ещанэ лIэужьыгъуэм.

  Лэпс зэщIэт, мэлыл гъэгъупцIа, нартыху цIывынэ хэлъу_Суп из вяленой баранины с кукурузной цивиной (клецками)
Расход продуктов на 2 порции:   Способ приготовления
Вяленое мясо — 200 г

Вода — 1000 г

Для клецек:

Мука кукурузная — 100 г

Мука пшеничная — 20 г

Соль, вода — по потребности

Для чесночного соуса:

Чеснок очищенный — 20 г

Бульон — 100 г

Соль, перец — по вкусу

 

 

Вяленую баранину нарезают или рубят весом по 25—30 г, промывают теплой водой. Мясо закладывают в котел, заливают холодной во­дой, на сильном огне доводят до кипения, снимая пену. Затем нагрев уменьшают, варят под крышкой до готовности, периодически снимая пену. Отварные куски мяса вынимают из бульона, перекладывают в другую посуду, подливают немного бульона и накрывают крыш­кой. Бульон процеживают, наливают в котел, доводят до кипения, закладывают кукурузные клецки, перемешивая шумовкой, варят до готовности. (Рецепт приготовления цивины см. «Блюда из зерновых продуктов»).

При подаче на стол в глубокую тарелку кладут отварные куски мяса, сверху засыпают горячей цивиной и заливают горячим бульо­ном с добавлением чесночного соуса.

Едят в горячем виде без хлеба.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 8

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: