Псалъэжь: Анэ гущIэр лъащIэншэщ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Мыщэр пэщащэурэ мащэм ищэтащ.
ГушыIэ: Индиям судым ущыщIэсым деж уэрэд жыпIэу ядэкъэм.
Къуажыхь: Мэзым ибгъу, вым и бгъуитI. (Выуэч)

Къэплъыхъуэр

КIупIинэ / Купина

  КIупIинэ, Купина
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Нартыхум къыхэщIыкIа тхьэву — г 200

ДжэдыкIэ цIынэу — 2

Шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

  Мы ерыскъыгъуэр сабийхэм ирагъэшхыу щытащ. КIупIинэм и хупцIынэр нартыху хьэлIамэм ейм ещхьыркъабзэу япщ. ИтIанэ я Iэр псы щIыIэм хащIэурэ топ цIыкIум хуэдизурэ Iыхьэ-Iыхьэурэ ягуэш, я хьэлъагъыр г 80-100 хъууэрэ. ДжэдыкIэр фIыуэ ятхьэщI, ар хупцIынэ Iыхьэ ягуэшам къыхэмыщу кIуэцIалъхьэ, я Iэр псым хащIэри, джэдыкIэ зыкIуэцIылъ хущIынэр джафэ ящI,IэпапIэ темылъу. Ар шыгъу зыхэдза псы къэкъуалъэм халъхьэри хьэзыр хъуху, дакъикъэ 12-13-кIэ, ягъавэ. КIупIинэ вар псыщхьэм къыдредзеиж. ЧымчыркIэ къыхахыж, псы щIыIэ щIагъэжри тепщэчым иралъхьэ. КIупIинэр щашхынум и деж хутнДынэ вар и кIыхьыпIэмкIэ сэкIэ зэгуагъэж, джэдыкIафэм емыIусэу.

ТIууэ зэгуагъэжа кIупIинэм джэдыкIэ вар кърах, яукъэбз, тIууэ зэгуаупщIыкIыжри джэдыкIэр зэрылъа хупцIынэм иралъхьэж. Шыгъу трагъэщащэри хуабэу яшх, шатэ и гъусэу. ЩIыIэу пшхымэ, джэшщхьэбж уещI жаIэ.


  КIупIинэ, Купина
Расход продуктов на 2 порции:   Способ приготовления

Кукурузное тесто — 200 г

Яйца — 2 шт.

Соль — по вкусу

 

 

Это блюдо готовилось для детей. Тесто для купины замешивают также как и тесто для хатлама — купины. Затем, увлажняя руки хо­лодной водой, формуют из теста шарики весом 80—100 г. После чего тщательно моют сырые яйца и полностью укатывают их в шарики из теста, придавая им форму яйца. Шарики опускают в кипящую подсо­ленную воду и, периодически перемешивая деревянной лопаткой, ва­рят до готовности, пока купина не всплывает на поверхность отвара. Обычно варят 12—13 мин. Отварную купину вынимают шумовкой и промывают холодной водой. При подаче на стол осторожно, не ка­саясь ножом скорлупы, разрезают тесто вдоль на 2 части. Вынимают яйцо, сваренное вкрутую, очищают от скорлупы, разрезают вдоль на 2 части, снова кладут в отварную разрезанную купину.

Едят в теплом виде со сметаной, посыпав солью.

 

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из зерновых продуктов, ГъавэхэкI шхыныгъуэхэм я сэбэпынагъыр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 5

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: