Псалъэжь: Уи щхьэ темылъ тумылъхьэ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Зазэ и зэзыр зэзэмызэ мэуз.
ГушыIэ: Махуэ ещанэ хъуауэ сынэжьэну сыхуейкъым.
Къуажыхь: Iуащхьэ щIыб бгъитI щызэрошх. (Лэныстэ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

КIэртIоф шыпс (етIуанэ лIэужьыгъуэ) / Соус из картофеля (2-й способ)

  КIэртIоф шыпс, Соус из картофеля
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
КIэртIоф укъэбзауэ — г 200

Тгъууэ — г 20

Шэ щIэмыхуу — г 100

Губгъуэпхъыу — г 3

Бжьыныщхьэ укъэбзауэ — г 30

Шыбжий сыр хьэжауэ — г 1 

Шатэу — г 20

Бжьыныхуу, шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

 

  Мы кIэртIоф шыпсыр щагъэхьэзырыр бжьыхьэрщ. ИщхьэкIэ зи гугъу тщIа кIэртIоф шыпсым къыщхьэщокI. Мыбы халъхьэ губгъуэпхъ. Губгъуэпхъым куэдухэлъщ «эфирные масла» жыхуаIэр, къимыдэкIэ шыпсым мэ гуакIэ къыхрегъэх.

Шыуаным тхъ.у иралъхьэ, къагъэплъри, абы цIыкIу-цIыкIуу упщIэта бжьыныщхьэ халъхьэ, чымчыркIэ зэIащIэурэ, ягъэлыбжьэ. Бжьыныр ныкъуэлыбжьэфI зэрыхъуу, шыбжий сыр хьэжа хакIутэри, мафIэ щабэм тету тхъуэплъ дахэ хъуху ягъэлыбжьэ. Ар хьэзыр зэрыхъуу, бжьын лыбжьам халъхьэ тыкъыр цIыкIуурэ упщIэта кIэртIофыр. Псори зэIащIэурэ ягъажьэ дакъикъи 4-5 хуэдизкIи, кIэртIофыр щIимыгъэнапэу псывэ тIэкIу щIакIэ. Шыуаныщхьэр трапIэжри, мафIэ щабэм тету ягъэбэкхъ, кIэртIофыр щабэ хъуху, вэху. ИужькIэ кIэртIофыр шыуаным зэрилъу яущэб тыкъыр къыхэмынэжыху. ИтIанэ зэIащIэурэ шэ пщтыр щIакIэ, шыгъу, бжьыныху уба, тыкъыр цIыкIуурэ зэпыгъэлъэлъауэ губгъуэпхъ, шатэ халъхьэри, фIыуэ зэIащIэж, шыуаныщхьэр трапIэжри хьэкубгъум трагъэтщ дакъикъи 4-5-кIэ. Дашх пIастэ, мырамысэ хуабэ, чыржын, хьэлIамэ, щIакхъуэ.

  КIэртIоф шыпс, Соус из картофеля
Расход продуктов на 2 порции:   Способ приготовления

Картофель очищенный — 200 г

Масло топленое — 20 г

Молоко — 100 г

Тмин — 2—3 листа

Репчатый лук очищенный — 30 г

Сметана — 20 г

Перец красный острый молотый, чеснок, соль — по вкусу

 

  Это блюдо в отличие от соуса из молодого картофеля, обычно готовят осенью. В котел, с хорошо разогретым топленым маслом, кладут мел­ко нарезанный репчатый лук, слегка пассеруют, добавляют красный перец и продолжают пассеровать до образования золотистого цвета. После чего закладывают нарезанный картофель. Затем все вместе жарят 4—5 мин, перемешивая, подливают небольшое количество го­рячей воды, накрывают крышкой и варят до готовности при слабом нагреве. Картофель толкут в котле деревянным пестиком, не остав­ляя комочков. Перемешивая, заливают горячим молоком, добавляют соль, толченый чеснок, тмин и сметану. Все это еще раз тщательно перемешивают и дают отстояться под закрытой крышкой 3—4 мин для улучшения вкуса и аромата. Подают на стол в горячем виде в та­релках. Едят с пастой, мамалыгой, киржином, хатламой, хлебом.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из овощей, ХадэхэкI ерыскъыгъуэхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 14

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: