Псалъэжь: Акъылыр щагуэшым шыпсыранэм хэсащ.
ПсынщIэрыпсалъэ: КIыгуугур хьэгуагуэ? ХьэкIагуэ кIыгуугу?
ГушыIэ: Зэ къэзгъэпцIэфам иджыри хузэфIэкIынущ.
Къуажыхь: Емынэ нэф, щIы гъэуфэрэнкI. (ПхъэIэщэ)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

КIэртIоф пIастэм мэл кIапэ гъэвэжахуэ дэлъу / Картофельное пюре, фаршированное курдючными шкварками

  КIэртIоф пIастэм мэл кIапэ гъэвэжахуэ дэлъу, Картофельное пюре, фаршированное курдючными шкварками
 Халъхьэхэр (цIыхуиплI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр

КIэртIоф пIастэ хьэзыру — г 200

Гуэдз хьэжыгъэу — г 500

КIапэ жьахуэу — г 500

ДжэдыкIэу — 2

Бжьыныщхьэ укъэбзауэ — г 100

Шатэу — г 100

Шыгъуу, шыбжийуэ, джэдгыну — узыхуейм хуэдиз

 

КIэртIоф пIастэм пщтырагъыу градус 35-40 иIэу зэIащIэурэ хакIэ шыгъу зыхэлъ джэдыкIэ цIынэ уда. ИтIанэ зэIащIэурэ гуэдз хьэжыгъэ ирауд икIи тхьэвым ещхь хъуху япщ къыркуэ хэмылъу. Хьэзыр хъуа тхьэвыр тепщэч джабэм къыкIэрыщэту щытщ. Тхьэвыр гуэдз хьэжыгъэ зытеуда Iэнэм тралъхьэри хупхъэкIэ зэпэплIимэу яху. Абы и щIыIум трагъэщащэ кIапэ жьахуэ, бжьын гъэлыбжьа, шыбжий сыр хьэжа, джэдгын. Абы иужькIэ тхьэв кIапэм джэдыкIэ цIынэ щахуэри жэрумэм ещхьу яшыхь. Тхьэв кIапэр зэтрагъапщIэри, дагъэ зыщыхуа тебэм иралъхьэ, зэтегъэпщIапIэр и лъабжьэм щыIэу. и щIыIум шатэ щахуэ, хьэкулъэм (духовкэм) ирагъэувэри, тхъуэплъ дахэ хъуху ягъажьэ. Хьэзыр хъуа шхыныгъуэр хьэкулъэм кърахыж, тхъуцIынэ щахуэ, хъыдан къабзэ трапIэжри, щабэ хъун щхьэкIэ щIэуфауэ щагъэтщ дакъикъи 10-12-кIэ. Iыхьэурэ зэпыупщIауэ, тепщэчым илъу хуабэу Iэнэм трагъэувэ. Шатэ, шэ хуабэ дашх. Сэбэпышхуэщ зи бгъэм щIыIэ хыхьахэм я дежкIэ.

  КIэртIоф пIастэм мэл кIапэ гъэвэжахуэ дэлъу, Картофельное пюре, фаршированное курдючными шкварками
Расход продуктов на 4 порции:   Способ приготовления
Картофельное пюре — 200 г

Пшеничная мука — 500 г

Курдючные шкварки — 500 г

Яйца — 2 шт.

Репчатый лук очищенный — 100 г

Сметана — 100 г

Соль, чабрец, перец — по вкусу

 

  В теплое картофельное пюре (35—40˚С) добавляют взбитые сырые яйца с солью, перемешивают, всыпают просеянную пшеничную муку и месят до однородной массы. Готовое тесто легко отделяется от сте­нок посуды. Тесто выкладывают на стол, посыпанный мукой, и рас­катывают в форме квадрата. В середину кладут шкварки, пассерован­ный репчатый лук, красный молотый острый перец, чабрец молотый. Края теста смазывают взбитым яйцом, соединяют, сворачивая в виде рулета, и укладывают на смазанную маслом сковороду швом вниз. Верх смазывают сметаной, ставят сковороду в разогретую духовку и запекают пюре до образования золотистой корочки, т.е. до готов­ности. Готовое блюдо вынимают из духовки, смазывают верх сливоч­ным маслом, накрывают салфеткой и оставляют на 10—12 мин для размягчения.

На стол подают в теплом виде, нарезав на порции. Едят со смета­ной, теплым молоком.

Блюдо очень полезно при воспалении дыхательных путей.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из овощей, ХадэхэкI ерыскъыгъуэхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 4

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: