Псалъэжь: Уи нэм къеIэм и псэм еIэж.
ПсынщIэрыпсалъэ: Пхъэр сошэр – пхъыр сошхыр.
ГушыIэ: Сызыхуейхэр зристхэм из хъуащ.
Къуажыхь: ЦIыкIунитIэ, ятIэ хэпщ. (Ху)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

КIэртIоф мырамысэ, нартыху хьэжыгъэ еудауэ / Картофельная мамалыга с кукурузной мукой

  КIэртIоф мырамысэ, нартыху хьэжыгъэ еудауэ, Картофельная мамалыга с кукурузной мукой
 Халъхьэхэр (зы цIыху Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
КIэртIоф укъэбзауэ — г 290

Псыуэ — г 345

Нартыху хьэжыгъэу — г 50

Шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

 

 

Мыр гъатхэ шхыну ябжу щытащ. КIэртIофыр яукъэбз, ятхьэщIри тIу-щыуэ яупщIатэ, псывэм халъхьэ, шыгъу тIэкIу хадзэри, и щхьэр тепIауэ, мафIэ цIыкIум тету дакъикъэ 28-30-кIэ ягъавэ. ИтIанэ псыр щIагъэжри фалъэм иракIэ, кIэртIофыр бэлагъкIэ щабэ дыдэу яуб. ЗэIащIэурэ кIэртIофыпсыр щIакIэж. Ар шыпс пIащIэм ещхь мэхъу. Шыуаныр мафIэм трагъэувэжри, бэлагъкIэ зэIаудурэ, нартыху хьэжыгъэ ухуэнщIа хаудэри дакъикъэ I5-I6-кIэ ягъажьэ. Хьэзыр хъуа мырамысэр бэлагъыщхьэурэ тепщэчым иралъхьэри, лы гъур гъэжьа тралъхьэж. Зэрыхуабэу яшх. Мырамысэм шху, шатэ, кхъуей, фIэIугъэхэр йокIу.

  КIэртIоф мырамысэ, нартыху хьэжыгъэ еудауэ, Картофельная мамалыга с кукурузной мукой
Расход продуктов на 1 порцию:   Способ приготовления

Картофель очищенный — 290 г

Вода для варки — 345 г

Кукуруэная мука — 50 г

Соль — по вкусу

 

 

Блюдо готовят обычно весной. Для его приготовления используют старый картофель. Очищенный картофель нарезают на 2—3 части, кладут в кипящую, слегка подсоленную воду и варят под крышкой на медленном огне 28—30 мин. Затем в отдельную посуду сливают от­вар. Картофель толкут в котле и, размешивая, вливают картофельный отвар, пока блюдо не станет напоминать жидкий соус. После этого его снова ставят на плиту и, перемешивая деревянной лопаткой, всы­пают просеянную кукурузную муку, жарят 15—16 мин до готовности. Готовое блюдо выкладывают в тарелку деревянной лопаткой в виде лепесточка, сверху кладут жареное сушеное мясо.

Едят в теплом виде. Мамалыгу можно подавать со сметаной, сы­ром, кислым молоком, солениями.

Картофельную мамалыгу можно делать и с манной крупой.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из овощей, ХадэхэкI ерыскъыгъуэхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 27

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: