Псалъэжь: Къан тешэ нэхърэ къан шэж.
ПсынщIэрыпсалъэ: Шыбжииплъ, псы плъыжьыбзэ.
ГушыIэ: Псы емыжэхым, бдзэжьейр къыхэпхынукъым.
Къуажыхь: КIей лъздакъэху, Iэрыху дыщэкI. (Фоч)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

КIэртIоф цIывынэкIэ щIа хьэнтхъупс (ещанэ лIэужъыгъуэ) / Суп с картофельными клецками (3-й способ)

  КIэртIоф цIывынэкIэ щIа хьэнтхъупс, Суп с картофельными клецками
 Халъхьэхэр (цIыхуитI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
 

КIэртIоф укъэбзауэ — г 500

Нартыху хьэжыгъэу — г 60

ДжэдыкIэу — 2

Шэ щIэмыхуу — г 1000

Шатэпсу — г 60

Шыгъуу — узыхуейм хуэдиз

Бжьын гъэлыбжьам:

Бжьыныщхьэ укъэбзауэ — г 40

Тхъууэ — г 30

Шыбжий сыр хьэжауэ — узыхуейм хуэдиз

 

  КIэртIоф укъэбзар лыхьэжым щIагъэкI, дзэху шынакъым иралъхьэ. Абы шыгъу, нартыху хьэжыгъэ, джэдыкIэ уда халъхьэри, тхьэвым хуэдэу япщ. А тхьэв пщам IэкIэ къыпачурэ дэ хуэдизурэ хъурей цIыкIу ящI, я Iэм дагъэ щахуэурэ. А хъурей цIыкIухэр IэпищкIэ къащтэурэ шыгъу зыхэдза шэ къэкъуалъэм хакIутэ, бэлагъкIэ зэIэщIэурэ. Ягъавэ мафIэ щабэм тету хьэзыр хъуху. Хьэзыр хъуа хьэнтхъупсыр пэшхьэкум къытрахыжри бжьын гъэлыбжьа традзэ, шыуаныщхьэр трапIэжри дакъикъищ-плIыкIэ щагъэт. Iэнэм фалъэкIэ трагъэувэ шатэпс хэкIэуэ.

  КIэртIоф цIывынэкIэ щIа хьэнтхъупс, Суп с картофельными клецками
Расход продуктов на 2 порции:   Способ приготовления
Картофель очищенный — 500 г

Кукурузная мука — 60 г

Яйцо — 2 шт

Молоко цельное — 1000 г

Репчатый лук очищенный — 40 г

Масло топленое — 30 г

Сливки — 60 г

Соль, перец — по вкусу

 

  Очищенный картофель пропускают через мясорубку, кладут в эмалированную посуду, добавляют соль, немного кукурузной муки, сырые яйца, тщательно перемешивают, до образования тестообразной массы. Из этой массы формуют шарики, размером с грецкий орех. Клецки закладывают в подсоленное кипящее молоко, осторожно перемешивая, варят до готовности на слабом огне. Готовый суп снимают с плиты, заправляют поджаркой, накрывают крышкой и дают отстояться 4—5 мин для улучшения вкуса и аромата.

Подают в горячем виде, полив сливками.

Приготовление клецек:

В теплое картофельное пюре (35—40°С) кладут взбитые яйца, раз-мешивают, добавляют пшеничную муку и замешивают тесто. Готовое тесто кладут на стол, посыпанный мукой, раскатывают в форме ква-драта толщиной 8—10 мм, разрезают его на полоски шириной 3—4 см. Затем полоски накладывают друг на друга, присыпая их мукой, чтобы не слипались, и нарезают квадратики длиной 3—4 см.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 6

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: