Псалъэжь: Бжэн лъакъуэ къурыкъу и телъхьэщ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Шыбжииплъ, псы плъыжьыбзэ.
ГушыIэ: Гъуэлъыжын хуейщ зэрыжаIэу, сыкъомэжэлIэж…
Къуажыхь: Жьэгудэсрилэ, псыкъуий ныбэф. (Къубгъан)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Къэбыр ямыкъутэу зэрагъажьэр / Тыква, запеченная целиком

Къэбыр ямыкъутэу зэрагъажьэр, Тыква, запеченная целиком
ЗэраупщэфIыр

Пасэ зэманым къэбыр адыгэхэм хьэкукIэ ягъажьэу щытащ. Дэпыр зэбгратхъурти, гъущэу лъэщIа къэбыр, и кIы итыпIэр дэгъэзеяуэ хагъэувэрт, хьэкубжэр хуащIыжырти ягъажьэрт. Ар дакъикъэ 40-50- кIэ мажьэ, и фэр тхъуэплъ дахэ хъухукIэ. Къэб жьар пэшхьэкум кърахыжри яжьэмрэ дэпымрэ кIэрагъэлъэлъыж, итIанэ тIууэ зэгуаупщIыкI, жылэр кърах. Абы и ужькIэ IупщIэурэ яупщIатэри, шатэ е шэ щIыIэ и гъусэу яшх. Иджы къэбыр хьэкулъэкIэ бгъажьэ мэхъу.

Къэбыр ямыкъутэу зэрагъажьэр, Тыква, запеченная целиком
Способ приготовления
Раньше адыги запекали тыкву в печи. Золу и угольки разгребали, клали туда тыкву хвостиком верх, закрывали дверцу печи и жарили 40—50 мин, пока кожура не подрумянится. Жареную тыкву вынимали из печи, очищали от золы и угольков, разрезали на 2 части и удаляли семена. После резали на дольки, подавали с холодным молоком и сметаной.
В наши дни тыкву жарят, в основном, в духовке.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из овощей, ХадэхэкI ерыскъыгъуэхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 19

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: