Псалъэжь: Ажэми жьакIэ тетщ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Набдзэ и бдзапцIэр егъэцIу.
ГушыIэ: Си нэм езгъэплъати, азбукэр зэзгъэщIэну къызжаIащ.
Къуажыхь: Ди жэм гъуэжьыжь псыбафэщ. (Курыбэ)

Къэплъыхъуэр

Къэб шыпс / Соус из тыквы

  Къэб шыпс, Соус из тыквы
 Халъхьэхэр (цIыху тIощI Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр
Фошыгъуу — г 100

Жылэ зыхэмылъ къэбу — г 2500

Къэбыр зэрагъэвэну псыуэ — г 1150

Шыбжий сыр гъэгъуауэ — г 20

Шыбжийр зэрагъэвэну псыуэ — г 800

Псы гъэва упщIыIуауэ — г 460

 

  Къэбыр ятхьэщI, ялъэщIыжри IупщIэурэ зэгуауд, жылэхэр кърах. Къэб IупщIэхэр и фэр дэгъэзеяуэ шыуаным иралъхьэ, псы щIыIэ тIэкIу щIакIэри, и щхьэр тепIауэ хьэзыр хъуху ягъавэ. Къэб вар шыуаным кърахыжри, тебэшхуэм иралъхьэ, и хуабагъыр градус 25-30 хъуху ягъэупщIыIу. и кур бжэмышхкIэ кърах, кIэструл лам иралъхьэри, къэбыр зэрагъэва псыр хакIэурэ фIыуэ зэхапIытIэ.

Ар иримыкъумэ, псы гъэва хуабэ хэкIэн хуейщ. Тыкъыр къыхэмынэжыху къэбыр япIытI, итIанэ шыбжиипс хакIэ, фIыуэ зэIащIэри, и щхьэр тепIауэ хуабапIэм ягъэув. Къэвэн щхьэкIэ жэщитIрэ махуитIкIэ щагъэт. КъимыкIыу, пщIыпщIу къовэ. ИтIанэ мафIэм трагъэувэри дакъикъэ 15-кIэ къагъэкъуалъэ. ИужькIэ кхъузанэкIэ яз, фошыгъу халъхьэ, зэ къагъэкъуэлъэжри зэIащIэ, кхъуэщыным иракIэри и щхьэр щхьэщыпхыкIауэ щIыIапIэ ягъэув. Къэб шыпсыр щIымахуэ шхыну щытащ. Ар сырын хуейщ, арыншэмэ щIэхыу зэкIуэкIынущ.

Яшхыну къыщащтэкIэ шыпсыр зэIащIэ. Ар шэ е шатэ хакIэурэ бжэмышхкIэ яшх, щIакхъуэ, чыржын, мэжаджэ, лэкъум и гъусэу. Шыпсыр пIащIэ дыдэ ящIыркъым. Ар шэкIэ е шатэкIэ зэIыпхыж хъууэ щытын хуейщ.

Шыбжиипсыр зэрагъэхьэзырыр: шыбжий сыр тхьэщIар тIу-щыуэ зэпаупщIри, псы къавэм халъхьэ. и щхьэр трапIэри мафIэ щабэм тету дакъикъи 10— 15-кIэ ягъавэ. ЯпIытIурэ ар кхъузанэ щабэкIэ языж.

  Къэб шыпс, Соус из тыквы
Расход продуктов на 20 порций:   Способ приготовления

Сахар — 100 г

Тыква без семян — 2500 г

Вода для варки тыквы — 1150 г

Стручковый сушеный острый красный перец — 20 г

Вода для варки перца — 800 г

Кипяченая, охлажденная вода для разведения соуса — 460 г

 

 

Тыкву моют, рубят, удаляют семена. Дольки кладут в котел кожурой вверх, подливают холодную воду и, накрыв крышкой, варят до готов­ности. Тыкву вынимают из котла, перекладывают в большую сково­роду, дают остыть до 25—30° С, удаляют прожилки, мякоть вынимают ложкой, кладут в эмалированную посуду и, доливая тыквенный от­вар, мнут руками, чтобы не было комочков. Если отвара мало, доли­вают теплую, кипяченую воду. Добавляют отвар острого перца, тща­тельно перемешивают и, укутав, ставят в теплое место для брожения на 2 суток. Затем, перебродившую массу ставят на плиту и кипятят 10—15 мин, процеживают, добавляют сахар, перемешивают и снова кипятят. После чего переливают в кувшин, обвязывают марлей верх и ставят в холодное, темное место. Тыквенный соус — зимнее блюдо. Он должен быть острым, иначе не будет храниться. Перед употребле­нием соус размешивают.

Едят ложкой, добавив соус в молоко или сметану. Подают с хлебом, киржинами, лакумами, мажаджей. Соус не должен быть слишком жидким.

Отвар из перца:

Разрезанный на 2—3 части красный острый стручковый перец кладут в кипящую воду, накрывают крышкой и на слабом огне варят 10—15. мин. Затем протирают через сито. Получается острый отвар.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из овощей, ХадэхэкI ерыскъыгъуэхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 4

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: