Псалъэжь: Аргъуейм и лым хуэдэщ и лэпсри.
ПсынщIэрыпсалъэ: Пыжь пызу пыту жыг.
ГушыIэ: Махуэ ещанэ хъуауэ сынэжьэну сыхуейкъым.
Къуажыхь: Дзэ уз зымыщIэ, дзэ куэд зыIут. (Пхъэх)

УздэщыIэр

Къэплъыхъуэр

Къэб гъэва (япэ лIэужьыгъуэ) / Тыква отварная (1-й способ)

Къэб гъэва, Тыква отварная
ЗэраупщэфIыр

Къэбыр ятхьэщI, ялъэщIыж, тIу-щыуэ зэгуауд, и жылэр кърах, и фэр къыдэгъэзеяуэ шыуаным иралъхьэ. и зэхуэдитIым къэсу псы щIыIэ щIакIэ, шыуаныщхьэр трапIэжри мафIэ щабэм тету хьэзыр хъуху ягъавэ. Къэбыр шыуаным кърахыж, тепщэчышхуэм иралъхьэри, бжэмышхкIэ лъэхъыцхэр къытрах. Яшх хуабэу, щIыIэу. Шатэ, шэ докIу.

Къэб гъэвар хуабжьу сэбэпышхуэщ зи шхалъэ, тхьэмщIыгъу, кIэтIий узхэмкIэ.

Къэб гъэва, Тыква отварная
Способ приготовления
В семенах тыквы содержатся до 52% масла и до 28% белка, много солей цинка и витамина Е, а также микроэлементы (магний, калий, кальций, фосфор и др.).

В мякоти тыквы содержатся витамины С, Bl, В2, РР, А, Е, а также витамин Т, благотворно влияющий на обменные процессы в организ­ме, препятствующий ожирению. Блюда из тыквы полезны при забо­леваниях кишечника, поджелудочной железы, печени.

Предлагаем вам старинный черкесский способ варки тыквы.

Тыкву промывают, насухо вытирают, верхнюю часть срезают, из­влекают семена вместе с шелухой. Семена выбирают, промывают, снова закладывают внутрь тыквы и накрывают срезанной верхуш­кой. Тыкву ставят в котел, подливают теплую воду, варят под крыш­кой на слабом огне до готовности. Отварную тыкву вынимают из котла, слегка обсушивают. Семена вынимают и едят в теплом виде, двумя пальцами выдавливая содержимое.Мякоть тыквы едят с молоком, сметаной.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Блюда из овощей, ХадэхэкI ерыскъыгъуэхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 31

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: