Псалъэжь: Сыкъамыдэми, срадахэщ.
ПсынщIэрыпсалъэ: Шыбжииплъ, псы плъыжьыбзэ.
ГушыIэ: Махуэр ауэ кIуэдакъым.
Къуажыхь: Уд бын ди бжыхь гъуанэ къыдоплъ. ((Шыбжий)

Къэплъыхъуэр

IэшрыI / Суп Ашырык

  IэшрыI, Суп Ашырык
 Халъхьэхэр (цIыхуитху Iыхьэ):   ЗэраупщэфIыр

Лы гъэгъуауэ — г 200

 

Псыуэ — г 3000

 

Шэ щIэмыхуу — г 2000

 

Джэш хужьу — г 40

 

Нартыху гуауэ — г 400

 

Хьэгулывэу — г 20

 

Прунжу — г 15

 

Хугуу — г 15

 

Гуэдз гуауэ — г 10

 

Шатэпсу — г 350

 

Шыгъуу, джэдгыну — узыхуейм

хуэдиз

Бжьын гъэлыбжьам:

Тхъууэ — г 100

 

Бжьыныщхьэ укъэбзауэ — г 120

Шыбжий сыр хьэжауэ — узыхуейм хуэдиз

 

  Нартыху гуар зэхащыпыкI, псы хуабэпцIкIэ щэ-плIэ ялъэсри, шыуаным ит псы къэкъуалъэм зэIэщIэурэ хакIутэ. МафIэ иным тету къагъавэ, тхъурымбэр къытрахыурэ. МафIэр цIыкIу ящI, шыуаныщхьэр трапIэри, дакъикъэ 25-30-кIэ къагъавэ, зэзэмызэ тхъурымбэр чымчыркIэ къытрахыурэ. ИтIанэ абы халъхьэ тыкъыр цIыкIуурэ, г 40-50 хъууэ, упщIэта лы гъэгъуар. Джэш, хьэгулывэ лъэсахэр хакIутэ, зэIэщIэурэ, тхъурымбэр къытрахыурэ дакъикъипщI-пщыкIутхукIэ ягъавэ. Абы, зэIэщIэурэ, фIыуэ лъэса гуэдз гуар халъхьэ. Шыуаныщхьэр трапIэ, мафIэр цIыкIу ящIри, сыхьэтитI нэблагъэкIэ ягъавэ, зэзэмызэ тхъурымбэр къытрахыурэ икIи зэIэщIэурэ: ИтIанэ прунж лъэса халъхьэ, шыгъу хадзэри зэIащIэ. Шыуаныщхьэр тепIауэ дакъикъипщI-пщыкIутI хуэдизкIэ къагъавэ. ИтIэнэ хугу лъэсар халъхьэ, зэIэщIэурэ дакъикъи 2-3- кIэ къагъавэ, тхъурымбэр къытрахыурэ икIи зэIэщIэурэ. ИтIанэ зэIэщIэурэ абы хакIэ шэ гъэпщта, зэ къытрагъэкъуалъэ, мафIэр ирашэхыжри, шыуаныщхьэр тепIауэ хьэзыр хъуху зэзэмызэ зэIэщIэурэ дакъикъэ 20-25-кIэ ягъавэ. Хъэнтхъупсым витамин куэд хэлъщ, псом хуэмыдэу витамин Е. Хуабжьу сэбэпщ зи кIэтIий узхэм я дежкIэ.

IэшрыI вар пэшхьэкум къытрах, бжьын гъэлыбжьар традзэ, джэдгын хаудэри шыуаныщхьэр тепIауэ дакъикъэ зытхухкIэ щагъэт. Iэнэм щытрагъэувэм и деж IэшрьЛыр зэIащIэ, фалъэ куум иракIэри шатэпс тракIэж. Абы кхъуей цIыни, лэпс тепхъи хэплъхьэ хъунущ. Ираф пщтыру.

  IэшрыI, Суп Ашырык
Расход продуктов на 5 порций:   Способ приготовления
Мясо сушеное — 200 г

Вода — 3000 г

Молоко цельное — 2000 г

Фасоль белая — 40 г

Кукуруза рушенная — 400 г

Перловая крупа — 20 г

Рис — 15 г

Пшено — 15 г

Пшеница рушенная — 10 г

Сливки — 350 г

Соль, чабрец — по вкусу

Для поджарки:

Топленое масло — 100 г

Репчатый лук очищенный — 120 г

Перец красный острый молотый — по вкусу

  Это ритуальное блюдо, которое обязательно готовится правоверны­ми мусульманами один раз в году на сороковой день после курмана.

Для его приготовления используется вяленое мясо только жерт­венного животного. Несоблюдение этого обряда считается страшным грехом, подтверждением чего служит поговорка: «Семья, в которой не варят ашырык, может опаливать на костре голову свиньи».

Ашырык варят в посуде большого объема, чтобы угостить супом всех соседей. Для приготовления этого блюда берут 4 ингредиента, которые символизируют богатство, здоровье и плодородие.

Рушенную кукурузу перебирают, промывают 3—4 раза теплой во­дой, затем закладывают в кипящую воду и, перемешивая шумовкой, доводят до кипения на сильном огне, снимая пену. Нагрев уменьша­ют, закрывают крышкой и варят 25—30 мин, периодически снимая пену. Закладывают промытое сушеное мясо, нарезанное кусками по 40—50 г, подготовленную фасоль, перловку — варят все, переме­шивая 10—15 мин, снимая пену. Добавляют промытую и рушенную пшеницу, варят, под крышкой, при слабом кипении 1,5—2 часа, пери­одически снимая пену и перемешивая. Затем добавляют подготовлен­ный рис, солят и варят 10—12 мин, после чего закладывают подготов­ленное пшено и варят в течение 2—3 мин, снимая пену. После этого суп заливают горячим молоком, перемешивая, доводят до кипения. Нагрев уменьшают, закрывают крышкой и варят суп до готовности 20—25 мин, периодически перемешивая. Готовый суп снимают с пли­ты, заправляют поджаркой, посыпают чабрецом, накрывают крыш­кой и дают отстояться 5—6 мин для улучшения вкуса и аромата.

При подаче суп перемешивают, наливают в глубокую тарелку, по­ливают сливками. В суп также можно добавить свежий измельчен­ный сыр, или посыпать профитролями.

Суп должен быть густым и горячим. Хлеб к нему не подают.

Суп богат витаминами, в особенности витамином Е, очень полезен при заболеваниях кишечника.

Щыуагъэ къэбгъуэтам къыхэгъэщи ипIытIэ сэмэгумкIэ щыт Ctrl-рэ+Enter-рэ.


Зыхыхьэр: Адыгэ шхыныгъуэхэр, Блюда адыгской (черкесской) кухни, Первые блюда, ХьэнтхъупсхэкIхэр

Уи цIыхугъэхэм къегъащIэ!




Зыгуэр къэптхыным:

Къытхыхьэ

Сайтым къихьар

Яндекс.Метрика Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru
ЦIыхуу еплъар: 26

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: